Op reis naar Aberdeen

Aberdeen – geheime hotspot in Schotland

Aberdeen is de mooiste geheime hotspot in Schotland. In Schotland vind je het prachtige Aberdeen: de geheime hotspot.
Of je nu een wandelvakantie Schotland wilt maken of wilt genieten van een stedentrip Aberdeen. Zowel Aberdeen als Schotland zijn geweldig.

snp wandelvakanties schotland banner

Aberdeen is geweldig

Aberdeen is een geweldige stad in Schotland. De vele verschillende hotspots móet je eens bekijken, voelen en beleven. Aberdeen is een leuke stad in alle weersomstandigheden. Bij mooi weer, mist, regen of sneeuw: Aberdeen heeft altijd iets om je te vermaken.
Aberdeen zelf is niet heel goedkoop maar als je de prijzen van de verschillende hotels met elkaar vergelijkt, kan je er toch een voordelige stedentrip boeken. En, een groot voordeel, de kust is nooit ver weg.


Een van de geheime hotspots in Aberdeen, Schotland: de kust

Wandelvakantie Schotland maken langs de kust? De kust bij Aberdeen heeft alles wat je kunt wensen: enorme stoere kliffen, een ruige zee, eindeloze zandstranden en bijzondere flora en fauna. Aan de kust in Aberdeen kun je allerlei geheime hotspots vinden. Het Science Centre bijvoorbeeld; een wetenschapsmuseum. Bezoek het Queens Links Leisure Park: een gouden strand met verschillende winkels, restaurant en een bioscoop. Vlakbij het strand is een leuk, kleinschalig pretpark: Codonas Amusement Park. Vlakbij het strand zijn drie golfbanen: voor als je eens een balletje wil slaan. Loop gerust eens verder langs de kust: er is nog veel meer te doen om gezellig je dag door te brengen.

rund op de Schotse Hooglanden

De universiteit van Aberdeen

Ga niet weg uit Aberdeen voor je de prachtige universiteit en de King’s College Chapel van binnen en van buiten bewonderd hebt. De universiteit werd al opgericht in 1495 en dat maakt het meteen een van de oudste in Schotland. The Crown Tower, het torentje van de kapel, dateert uit 1500. Het gebouw en het 35 ha grote terrein zijn gratis te bezoeken. In het King’s Museum, een van de musea van de universiteit, kun je de historie bekijken van de cultuur, de universiteit en de inwoners van Aberdeen. Het museum is gevestigd in het Old Town House. In het Zoology Museum, ook in de universiteit te bekijken, kun je alles bewonderen over verschillende dieren, ook de skeletten.

snp wandelvakanties schotland banner

Footdee

Het dorpje Footdee: in het Schots wordt deze wijk ‘Fittie’ genoemd. Het is een klein, voormalig vissersdorpje, in het oosten van de haven. De omgeving van deze pittoreske wijk werd al in de middeleeuwen beschreven: in het jaar 1398. Bekijk de oude kerk in Fittie, de straatjes en steegjes, de huizen en tuinen en het oorlogsmonument. Doordat dit pareltje niet op een doorgaande weg loopt, zie je er nauwelijks toeristen. Een echte geheime hotspot in Aberdeen dus. Bezoek Footdee en je bent meteen vrolijk: bekijk alle kleine vissers-cottages in alle kleuren van de regenboog en de zee van bloemen die de bewoners in hun tuin en voor hun deur laten bloeien. En kun je Fittie’s ‘Wheather Forecasting Stone’ vinden? Dan weet je meteen wat voor een weer het is.


Het centrum van Aberdeen

‘Granite city’ wordt Aberdeen ook wel genoemd. De binnenstad is namelijk vermaard om haar granieten bouwwerken. Beroemde granieten bouwwerken zijn het Marischal Collega en de North of Schotland Bank.

Bezienswaardigheden in het oude centrum: Provost Skene’s House, de Art Gallery en het Tolbooth museum. Het centrum van Aberdeen heeft prachtige gebouwen, mooie pleinen en leuke steegjes. Wandel eens in het centrum rond of vraag een gids, dan hoor je echte de meest bijzondere gebeurtenissen van deze stad. Winkeltjes en overdekte winkelcentra zijn er volop in deze bruisende stad. Heerlijk eten kun je overal, en er zijn bijvoorbeeld al negen buitengewone whiskybars in de buurt. Bezoek ze allemaal om de beste whiskey naar je smaak te vinden.


Kastelen Aberdeen

Buitenom Aberdeen zijn heel wat kastelen te bezichtigen. Boven Aberdeen, aan de kust, staan de ruïnes van Slains Castle. Dit gebouw schijnt de inspiratie te zijn geweest voor het Dracula-verhaal van Bram Stoker. Het kasteel heeft namelijk ook een achtkantige hal, zoals beschreven in het boek van de schrijver Stoker. Ook was dit kasteel te zien in de tv-serie The Crown.
Ben jij een echt fan van Dracula? Bezoek dan Slain’s Castle: de pub. Deze pub is gesitueerd in een oude Gotische kerk, waar je nog steeds delen van het interieur kunt zien. Eet een heerlijke maaltijd en geniet van je oude whiskey.

Dunnotar Castle Aberdeen

Whiskey drinken

Tip: In het kader van een vriendenweekend Schotland bezoeken? Vlakbij Aberdeen vindt je een prachtige whiskeystokerij: The GlenDronach Distillery. Hier kun je de echte Schotse whiskey proeven. Neem eens een tour onder begeleiding van een echte kenner. Dan kun je zien hoe de stookmethode werkt die al tweehonderd jaar in deze whiskeystokerij wordt gebruikt. De heerlijkste gouden dranken zie je hier voorbij komen: vanaf 12- tot 21-jaar oude whiskey. Er is natuurlijk ook een gift-shop in de stokerij én je kunt een proeverij nemen. Veel beter word je vakantie niet.